Sluipen | Terug

Goed sluipen

Goed sluipen doe je met alle punten van B.A.S.T.O.S.G.S.

B(eweging)
Het menselijk oog is heel goed in het opvangen van beweging. Doe dus geen bruuske bewegingen, maar doe je beweging traag.

A(chtergrond)
Achtergronden kunnen heel variabel zijn, bv. sneeuw, bos, zandvlakte,... Pas dus je kleding en camouflage aan aan je omgeving.

S(chaduw)
Overdag of ´s nachts als de maan schijnt, zal je lichaam een schaduw werpen op de grond. Als je je dus achter een boom verschuilt, zal je schaduw zich meestal niet achter die boom bevinden maar zichtbaar zijn voor iedereen.

T(ijd)
Het is niet omdat je vlug sluipt, dat je goed sluipt. Neem je tijd om zo correct mogelijk te sluipen.

O(ndergrond)
De ondergrond waarop je sluipt ligt meestal vol met bladeren en takjes. Om niet opgemerkt te worden is het dus aan te raden deze te verwijderen tijdens het sluipen.

S(chittering)
Bij zonlicht of maanlicht zijn er allerlei voorwerpen die licht gaan weerkaatsen bv. uurwerk, bril, knoppen van de jas, oorbellen, handen, ringen, ogen,... Bedek deze of doe ze uit voor je gaat sluipen.

G(eluid)
Dit hoort voor een deel bij achtergrond. Let goed op waar je sluipt en verwijder zo veel mogelijk alle voorwerpen die lawaai kunnen veroorzaken. Let ook op de windrichting. De wind draagt geluid makkelijker mee.

S(nelheid)
Beweeg je snel voort op een open vlakte, want anders is je zichtbaarheid te groot. Wanneer je terug beschut bent, pas je sluipstijl dan terug aan.

De sluipgangen

 

Camouflage

Je goed kunnen camoufleren is ook zeer belangrijk! In de foto hieronder zit er iemand verstopt, probeer hem te vinden!

Maak gebruik van dezelfde kleuren als de omgeving. Verder kan je schmink gebruiken, hiermee kan je de lijnen van je gezicht breken.

 

Top

Terug