Techniek Mes-Bijl-Schop-Zaag-Hamer | Terug
Mes
- Wanneer je met een mes snijdt, moet je weten dat het absoluut noodzakelijk is met het mes van het lichaam weg te snijden. Je moet er ook steeds op letten dat er niemand in de richting staat waar je naartoe snijdt.
- Geef een mes bij voorkeur dichtgeklapt door. Als dit niet mogelijk is, geef je het mes door met de snee horizontaal en de punt naar jezelf gericht. Hou het mes vast zonder dat je vingers de snee of de punt van het mes raken. Zorg dat de ontvanger het mes makkelijk kan aannemen.
- Gebruik bij voorkeur een zakje of houder voor je mes, zo raak je het niet kwijt en kan je het steeds veilig opbergen.
- Een mes wordt altijd gebruikt om mee te snijden, nooit om mee te hakken (een mes is geen bijl), noch om mee te gooien.
- Laat nooit een mes in de grond zitten. Reinig het steeds met olie of vet wanneer je het voor een tijdje opbergt. Reinig nooit met boter, want boter bevat zout en zout tast het lemmet van je mes aan. Bij een vouwmes moet ook het scharnier gereinigd worden, zorg er voor dat hier zeker geen zand in zit.
Bijl
- Draag een bijl steeds zoals op de figuur staat afgebeeld.
- Draag steeds stevige hoge schoenen wanneer je gebruik maakt van een bijl. Afketsen is immers altijd mogelijk, en zo kan je steeds in de voet terechtkomen.
- Kijk altijd of er zich niemand in de omtrek (2 á 3 meter) bevindt vooraleer je begint te hakken.
- Controleer of de steel van de bijl nog stevig vast zit, anders kan je de bijl verliezen bij het hakken.
- Zorg dat je bij het hakken altijd een ondersteunende balk of dikke stok hebt. Zo wipt de tak die je wil afhakken niet op en gaat het hakken sneller en beter. Hak steeds boven het steunpunt, anders zal de balk dichtplooien en kan de bijl vastraken.
- Hak altijd onder een hoek van 45°. Zo maak je optimaal gebruik van de snijdende kant van de bijl. Wissel ook altijd af bij het kappen: eerst langs links, dan langs rechts. Zo gaat het hakken het snelst vooruit.
- Indien je een zijtak van een tak wil afhakken, hak dan altijd aan de kant van de grootste hoek. Zo gaat het hakken makkelijker en gaat je bijl minder snel vast zitten.
- De ideale vorm van een goede bijl is met een ronde snede ipv een rechte (zie figuur). Het ideale handvat heeft twee lichte golvingen.
- Het is eveneens noodzakelijk bij het hakken gebruik te maken van de volledige lengte van het handvat. Zo kan je optimaal kracht geven. Je neemt de steel van de bijl dus steeds onderaan vast.
- Een bijl geef je door met de snee naar boven of opzij en de bijlkop naar de ontvanger. De ontvanger neemt de bijl vast op de voorziene manier. Geef nooit een bijl door met de steel naar de ontvanger. Als de ontvanger het gewicht van de bijl verkeerd inschat, kan de bijlkop immers met een zwaaibeweging tegen het been van de ontvanger belanden.
- Draag nooit je bijl in de broekriem. Je laat nooit een bijl in de grond zitten of in de regen liggen. Je hakt ze steeds vast in een (dode) boom of in een hakblok. Reinig de bijl op dezelfde manier als een mes, maar wikkel ze achteraf nog eens in in krantenpapier.
Schop
Eerst en vooral moet het verschil tussen de schop, de infanterieschop en de spade kennen.
Een spade heeft een rechthoekig blad en de bovenrand ervan is recht, zo kan men met de voet kracht uitoefenen op de spade. De spade wordt gebruikt om door de bovenste grondlaag te steken.
Vervolgens kan de schop gebruikt worden om aarde te verplaatsen. Een schop heeft een eerder afgerond blad, hiermee kan losse aarde eenvoudig opgeschept worden.
Verder is er de infanterieschop, deze compacte schop is een mix van de schop en de spade. Het blad van een infanterieschop kan recht of onder een hoek van 90° vastgezet worden. Je kan een infanterieschop gebruiken om graszoden uit te steken, maar ook om aarde uit een put te scheppen.
- Wanneer je een putje moet graven, ga dan steeds met de ene voet op de infantrieschop staan om ze in de grond te duwen. Stamp de schop nooit in de grond, hier maak je de schop snel kapot mee.
- Een infantrieschop is niet gemaakt om takken van bomen te verwijderen, hak er dus nooit mee.
- Het is uitermate noodzakelijk de schop na ieder gebruik te reinigen. Dit slaat vooral op het scharnierpunt en de schroefdraad. Wanneer deze 2 punten niet goed worden onderhouden, zal de schop na verloop van tijd niet goed meer open of dicht gaan.
- Een infantrieschop reinig je als volgt: eerst en vooral verwijder je alle zand en vuil, om ze vervolgens in te vetten of in te oliën. Nadat dit gebeurd is, wikkelt men de schop in krantenpapier (uiteraard niet de steel).
Zaag
- Een zaag wordt steeds over de schouder gedragen, met de tanden naar voor.
- Wanneer je de zaag voor een lange periode niet gebruikt, moet je ze ontspannen door de hendel te lossen.
- Nooit wringen met het zaagblad om breken te voorkomen. Net als bij het gebruik van een bijl moet je een ondersteunende balk gebruiken.
- Laat een zaag ook niet zomaar op de grond liggen: hang hem (niet te hoog, op ooghoogte) aan een tak.
- Het onderhoud van de zaag: zie voorgaande voorwerpen, behalve het krantenpapier.
Hamer
- Wanneer je een hamer gebruikt, bijvoorbeeld om haringen in te slaan, zal je steeds de steel op het uiteinde vastnemen en de haring onder een hoek van 45° in de grond slaan.
- Wanneer de hamer losgekomen is van de steel kan je de steel laten uitzetten door hamer en steel in een emmer water te plaatsen. Zo zet het hout van de steel zich uit en komt de hamer weer goed vast te zitten. Droog de hamer achteraf.
- Onderhoud is idem als de voorgaande.
Besluit
Je moet steeds alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen, zijnde bottinnen dragen, geen toeschouwers dichtbij laten staan en gecontroleerd materiaal gebruiken. Na het gebruik moet je je materiaal reinigen en onderhouden. Het is eveneens vanzelfsprekend dat je alle materiaal na gebruik terugplaatst, en het niet buiten laat rondslingeren.
Ten slotte is het verboden met bijlen, messen, schoppen, zagen en hamers te gooien. Indien dit wordt gedaan, wordt de techniek afgenomen en moet deze opnieuw afgelegd worden.
Top
Terug