MENU

Techniek Morse | Terug

Om een bericht aan iemand te geven die ver weg is, kan je het doen in morse. Elke letter van het alfabet en alle cijfers hebben een unieke combinatie van "punten" (.) en "baren" (-). Zo wordt elk woord omgezet in morse en verzonden naar de andere persoon via een fluitje of met behulp van vlaggen (zie "Seinen" hieronder).

Op kamp gebruiken wij ook een paar letters als signalen. Zo staat de J voor "Jongverkenners- Jonggidsen", de F voor "Fourage", de C voor "Corvee", de Z voor "Zuivel" en de P voor "Pl´s". Deze letters zijn samen met EISH, TMO, AUV en NDB te kennen voor techniek Morse voor Teervoet.
Voor 2e Klas moeten alle letters en cijfers gekend worden, en moet er kunnen geseind worden.

Het alfabet

Letters gevormd door enkel strepen of punten:

E . T -
I .. M --
S ... O ---
H ....    

 

Letters in serie:

A .-N-.
U ..-D-..
V ...-B-...

 

Sandwichletters:

R .-.K-.-
P .--.X-..-
F ..-.L.-..
W .--G--.
Q --.-Y-.--

 

Speciale letters:

J .--- Z --.. C -.-.

 


Cijfers:

1 .---- 2 ..--- 3 ...-- 4 ....- 5 .....
6 -.... 7 --... 8 ---.. 9 ----. 0 -----

 

Seinen

Een seinploeg bestaat minimum uit 2 personen. De ene dicteert het bericht in morse (de gehele letter ineens) en staat achter de tweede, die het bericht seint.
Een ontvangstploeg bestaat eveneens uit minimum 2 personen. De ene dicteert het ontvangen bericht aan de schrijver (in morse). De schrijver schrijft op zonder ook maar 1 moment naar de seinpost te kijken.

Elke keer een letter geseind is, wacht de seiner ongeveer 2 seconden. Zo weet de ontvangsploeg dat de letter geëindigd is. Indien een woord geseind is, wacht de seiner ongeveer 5 seconden.
Indien er bij het seinen een fout wordt gemaakt, doet de seiner 7 punten om aan te duiden dat hij een fout heeft gemaakt. Zo kan de ontvangstploeg de vorige letter wissen.

Indien er met vlaggen geseind wordt, heeft de seiner een vlag in elk hand en toont hij aan dat hij gaat beginnen met seinen door zijn vlaggen gekruist boven zijn hoofd te houden. Wanneer hij gedaan heeft met seinen, houdt hij de vlaggen gekruist beneden.
Een punt wordt geseind door enkel de rechterarm gestrekt opzij te houden, en een baar door beide armen gestrek opzij te houden.

Radio-aflabet

Alfa   November  
Bravo   Oscar  
Charlie   Papa  
Delta   Quebec  
Echo   Romeo  
Foxtrot   Sierra  
Golf   Tango  
Hotel   Uniform  
India   Victor  
Juliet   Whiskey  
Kilo   X-ray  
Lima   Yankee  
Mike   Zulu  

 

Ezelsbruggetjes

Omdat het niet voor iedereen even evident is om de Morse van buiten te leren werden er door de jaren heen een aantal ezelsbruggetjes verzonnen om de Morse makkelijker te kunnen leren. Het komt erop neer dat elke keer er een "o" voorkomt in de lettergreep, er een streep moet staan.

Volgende ezelsbruggetjes kunnen mogelijks helpen:

 

 

Atoom 
B   Bokkenwagen
Coca-cola
D   Dokwerker
E   Ei
F   Fruitverkoper
G   Grootmoeder
H   Hermelijntje
I   Ikke
J  Jan-oor-dom-oor 
K   Kommerloos
L   Limonade
M   Moto
N   Noten
O   Oorlogsvloot
Papschoolloper
Q  Quo co rico 
R   Revolver
S   Seinteken
T   Ton
U   Uniform
V   Verkennerstroep
W   Weersopkomst
X   Xzon-der slagroom
York blijft toch York 
Zonsondergang

TerugTop