Techniek Noorden Bepalen | Terug

 

Met behulp van het uurwerk

Uurwerk 
Met een voorbeeld: we lezen op ons uurwerk 17u00. Hier trekken we bij wintereruur 1 uur van af (bij zomeruur 2) = 16u00. Dit delen we door 2 = 8u00. De kleine wijzer, die hier naar 8 wijst, richten we naar de zon en de grote wijzer, die hier naar 12 wijst, duidt het noorden aan.

Met behulp van de sterren

sterren 
Twee sterrenbeelden die gemakkelijk te vinden zijn, zijn "de Kleine Beer" en "de Grote Beer". Met deze twee is dan ook de Poolster te vinden. Dit is de enige ster die een "vaste plaats" heeft. Hij is ook heel helder. Als je van de Poolster een loodrechte lijn naar de aarde trekt, dan is daar het noorden.
De Poolster is de eerste ster van de Kleine Beer, maar indien je de Kleine Beer niet vindt (deze is meestal moeilijker te vinden dan de Grote Beer) kan je hem vinden met behulp van de Grote Beer. Dit doe je door het stukje van de laatste 2 sterren van de Grote Beer te nemen, en deze in het verlengde nog eens 4x doen. De ster waar je op uitkomt is dan de Poolster.

Met behulp van de zon

zon 
Het volstaat te weten dat de zon 360° aflegt in 24 uur en dat ´s middags, wanneer de zon in haar hoogste punt staat, de zon in het zuiden is. De zon staat om ongeveer 6 uur in het oosten en om ongeveer 18 uur in het westen. Hiermee is het vrij makkelijk zich door middel van de zon te oriënteren.

Top
Terug