Techniek Tent | Terug

Voor teervoet moet je kunnen uitleggen waarom je een tent moet ontspannen of opspannen. Verder moet je ook weten hoe je een patrouilletent moet opstellen en opbreken.
Voor 2e klas moet je het opstellen van een patrouilletent en seniortent leiden.


 

Ontspannen of opspannen | Top

´s Avonds of bij (kans op) regen moet je de tent ontspannen. Dit is om scheuren te voorkomen.
´s Ochtends span je de tent dan weer op.
Opspannen doe je door het ijzertje van de scheerlijn naar boven te duwen. Ontspannen doe je door het ijzertje naar beneden te duwen.

scheerlijn1 scheerlijn2 scheerlijn3

 


 

Patrouilletent | Top

 

Patrouilletent opstellen | Top

patrouilletent1

 1. Zoek een plaats met een vlakke ondergrond en leg daar het grondzeil open. Leg het buitenzeil open op het grondzeil met de binnenkant naar boven gericht. Leg daarna het binnenzeil in twee gevouwen op het buitenzeil, eveneens met de binnenkant naar boven.
  patrouilletent2
 2. Steek de vier delen van de stalen nok in elkaar, steek hierna ook de 3 staanders in elkaar.
  patrouilletent3
 3. Steek de nok door de lussen van het binnenzeil. Het is belangrijk dat je geen enkele lus vergeet!
  patrouilletent4
 4. Kruip met 3 personen in de binnentent met de 3 staanders en steek die door de gaatjes van de tent in de nok. Het is belangrijk dat je op de pinnen van de staanders let, houd je duim op de pin zodat je geen gaten in de zeilen maakt en kruip ook niet in de binnentent met schoenen!
  patrouilletent5 patrouilletent6

 5. Plooi het buitenzeil toe en zorg ervoor dat de pinnen van de drie staanders door de opening van het buitenzeil steken.
  patrouilletent7
 6. Zet de tent nu met de drie personen die in de binnentent liggen recht. Kom gelijktijdig recht op commando van de begeleider. Zorg ervoor dat de pinnen door het tentzeil blijven steken. Verplaats de tent zodat de palen op één lijn komen te staan in het midden van het grondzeil. Plaats onder iedere paal een mastplaatje om het grondzeil te beschermen.
  patrouilletent8
 7. Nu kan je de tent beginnen opspannen. Doe de tentdeuren dicht, anders is de kans groot dat dit na het opspannen niet meer zal lukken.
 8. Span de vier hoeken van de buitentent gelijktijdig aan (mikken naar het midden) op commando van de begeleider. Leg daarna de rest van het buitenzeil vast, te beginnen vanaf het midden en met de naad mee.
 9. Span nu ook de vier hoeken van de binnentent op, let erop dat de muurtjes hoog genoeg komen. Werk daarna ook te tent af door van het midden naar buiten te werken.
 10. Het is belangrijk dat het buitenzeil het binnenzeil niet raakt zen dat alle piketten op één lijn staan zodat het zeil strak is aangespannen zonder golven.
 11. Maak het grondzeil vast aan de binnentent via haringen en de daarvoor voorziene gaatjes.
 12. Tenslotte, de tent opspannen, alles opruimen, in de koffer steken en de koffer in de tent zetten.

 

Patrouilletent opbreken | Top

           Buitenzeil
           buitenzeil

           Binnenzeil
           binnenzeil

           Tentzak
           tentzak


 

Seniortent | Top

 

Seniortent opstellen | Top

senior1

 1. Plooi de spanten open in de vorm van een driehoek en verbind ze met de gordingen. In de spanten zijn daarvoor de nodige gleuven voorzien.
  senior2
 2. Leg het tentzeil over het geraamte. Haak de ringen van het zeil over de pinnen die bovenaan en aan de zijkanten van de spanten zitten.
  senior3
 3. Plooi met drie personen (één per spant) gelijktijdig de staanders van de spant aan één zijde van de tent open. Doe daarna hetzelfde voor de andere zijde. Let erop dat de ringen van het tentzeil over de pinnen blijven liggen en dat het tentzeil bij het openplooien niet tussen de scharnieren van de spanten knelt. Belangrijk: vermijd dat het tentzeil bij het openplooien van de staanders gekneld wordt tussen de scharnieren van de spanten.
  senior4
 4. Als je de tent volledig hebt rechtgezet, sluit dan de vier tenthoeken met de hoekkoorden (die je in het zakje met toebehoren vindt) via de ringen.
  senior5
 5. Sluit daarna beide tentdeuren. Zorg er nu voor dat het geraamte stabiel staat en dat het tentzeil overal mooi aansluit.
  senior6
 6. Met de riemen kan je het tentzeil vastmaken aan de spanten en gordingen.
  senior7
 7. Steek de vensterplaten in de vensteropeningen.
    senior8
 8. Zet de tent vast door ze te verankeren met tentharingen. Die moet je zowel door de openingen in de staanders van de spanten als door de lussen van het tentzeil slaan.
  senior9

 

Seniortent opbreken | Top

Top
Terug