Over De Zwaluw


Werking

De werking van De Zwaluw bestaat uit cubbing (teerpoten, welpen & wolven) en scouting (jongverkenners-jonggidsen, verkenners-gidsen & seniors).

CUBBING: De Welpen zijn onderverdeeld in drie verschillende leeftijdsgroepen ook wel ´takken´ genoemd.

De Teerpoten zijn kinderen van 6 - 7 jaar oud en worden geleid door Raksha en haar ploeg. Deze kinderen spelen in een fantasiewereldje met als thema: Het jungle - boek (naar de gelijknamige roman van Rudjard Kipling, of de tekenfilm van Walt Disney) welke het voornaamste thema is, en aanvullende thema´s zoals bijvoorbeeld: de smurfjes,enz. Het programma bestaat vooral uit spelen, zingen, dansen, knutselen, verhaaltjes beluisteren en creatief spelen. Zij verlaten de overdekte speelruimte enkel bij goed weer om activiteiten te beleven in de vrije natuur.

De Welpen zijn kinderen van 8-9 jaar en worden geleid door Akela en haar ploeg. Deze kinderen spelen net als de Teerpoten in het thema van het Jungleboek. Zij spelen vrijwel altijd buiten, voor hen mag het net al iets avontuurlijker. Verder zijn ze opgedeeld in nesten, kleine groepjes met een nestleider en hulpnestleider. Zo leren ze in groep werken, samen leven en nemen ze hun eerste stappen in verantwoordelijkheid.

De Wolven zijn kinderen van 10 - 11 jaar oud en worden geleid door Jotaho en haar ploeg. Zij focussen al iets meer op de kleinere technieken  zoals wonden verzorgen, knopen, spoortekens... Natuurlijk spelen ze ook veel spelletjes en openen ze 1x per maand op ons terrein in Wondelgem voor meer afwisseling. 

 

SCOUTING: Omvat een brede waaier van activiteiten gebaseerd op 5 basispijlers en 7 interessepolen.
Basispijlers: Zelfwerkzaamheid - teamwork - medebeheer en medeverantwoordelijkheid - dienstgedachte - engagement.
Interessepolen: sport en spel - exploratie - buitenleven - technieken - creatieve en culturele activiteiten - bezinning - coëducatie.

De Jongverkenners-Jonggidsen zijn jongens en meisjes van 12 tot 13 jaar. Zij doen aan scouting en leren kaartlezen, sjorren, schatten en nog veel meer! Uiteraard spelen ze ook veel leuke spelen en gaan ze veel op uitstap.

De Verkenners-Gidsen zijn jongens en meisjes van 14 tot 16 jaar. Eveneens doen zij aan scouting, zij het meer avontuurlijker.  Zo gaan ze eens op boottocht, doen een 2-daagse, gaan op avonturenweekend, ...

De Seniors zijn een hechte groep jongens en meisjes van 16 tot 17 jaar. Seniors worden klaargestoomd om te functioneren in een leidersgroep met veel aandacht voor amusement en uitdaging. Ze beslissen voornamelijk zelf wat ze willen bereiken, bijgestaan door hun gedreven moderators.

De Leiding zijn jongens en meisjes van 17 - ...jaar. Zij zorgen dat de kinderen een degelijk uitgewerkt programma hebben, zorgen voor de begeleiding, enz. De Stam zijn mensen die instaan voor de logistieke begeleiding van de scoutsgroep.